Nationale dodenherdenking 2013

koning Willem-Alexander en koningin Máxima
telegraaf.nl: AMSTERDAM – Met 2 minuten stilte heeft Nederland zaterdag om klokslag 20.00 uur de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Op de Dam in Amsterdam woonden koning Willem-Alexander en koningin Máxima de nationale dodenherdenking bij.

Het was hun eerste publieke optreden sinds Willem-Alexander dinsdag is ingehuldigd. Prinses Beatrix was niet bij de herdenking aanwezig. Het koninklijk paar legde voorafgaand aan de 2 minuten stilte een krans bij het monument.

De 16-jarige Roos Reinartz droeg dit jaar een gedicht voor. Ze was de winnares van de jaarlijkse poëziewedstrijd voor jongeren, Dichter bij 4 mei. Vervolgens nam voormalig commandant der strijdkrachten, Peter van Uhm, het woord. Zijn vader vocht als militair tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn verhalen maakten diepe indruk, waarop hij besloot het leger in te gaan. ,,Omdat ik geloof dat in dienen de sleutel ligt. Wie dient, denkt niet alleen aan ‘ik’. Wie dient, denkt niet alleen aan ‘zij’. Wie dient, denkt ook in ‘wij’.”

Ook Van Uhms zoon Dennis maakte deze keuze. ,,Wat was ik trots.” Maar hij kwam om bij de vredesoperatie in Afghanistan. ,,Hij sneuvelde. Voor een ander volk. In een ander land. Vijf jaar en 16 dagen geleden. Het waren duistere dagen.”
Twee weken na zijn dood stond Van Uhm op 4 mei ook op de Dam. ,,Een moeilijk, confronterend moment. Maar ook een bewuste keuze. Dit monument, gewijd aan de nagedachtenis van alle Nederlandse oorlogsslachtoffers, maar ook de saamhorigheid op de Dam en in het land, het hielp mij.” Hij riep op het ‘wij-gevoel’ terug te vinden. ,,Want niet vanuit ‘ik’ en ‘zij’, maar vanuit ‘wij’, ontstaan de goede dingen.” Op de Dam klonk na zijn woorden een applaus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s